موانع بانکی و حمل و نقل مانع توسعه همکاری با اندونزی
28 آذر 1395
دولت بنگاه‌های کوچک را جدی نمی‌گیرد
28 آذر 1395

گرانی در بازار راکد

آرمان پنجشنبه 25 آذر 95 کد خبر ۱۷۲۳۹۴ : فریبا نهاوندی: گرانی لوازم خانگی به تهدید فروشندگان انجامید. به دنبال گران شدن پنج تا ۲۰ درصدی لوازم خانگی در روز‌های اخیر رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان اعلام کرد: «اگر گرانی لوازم خانگی به بهانه گرانی ارز برای ما محرز شود، لوازم خانگی به گروه کالایی یک (مشمول قیمت‌گذاری تکلیفی) برمی‌گردد.» در واکنش به این اظهار نظر سید محمود نوابی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفت: «لوازم خانگی شامل قیمت تکلیفی نخواهند شد، زیرا گران‌کنندگان محصولات چند واحد محدود بودند.»

قیمت لوازم خانگی

به دنبال صعودی شدن نرخ دلار، قیمت‌ها در بازار لوازم خانگی به ویژه محصولات وارداتی افزایش یافته است.مقایسه قیمت لوازم خانگی با قیمت ماه‌ها و حتی هفته‌های اخیر نشانگر افزایش قیمت در بیشتر اقلام است، هر چند که این افزایش برای همه اجناس یکسان نیست و تقریبا بین پنج تا ۲۰ درصد افزایش یافته است. ماشین لباسشویی، اجاق گاز، یخچال و فریزر، جاروبرقی، چرخ گوشت، آبمیوه گیری، سرخ کن و مایکروفر از جمله مهم‌ترین و پر مصرف ترین لوازم خانگی است که نگاهی به قیمت‌های شان می‌تواند وضعیت کلی بازار لوازم خانگی را مشخص کند. ماشین لباسشویی از حدود ۷۰۰ هزار تا هفت میلیون تومان در بازار مشاهده می‌شود؛ به عنوان نمونه ماشین لباسشویی در یکی از برندهای خارجی با ظرفیت هفت کیلوگرم از قیمت یک میلیون و ۶۵۰ هزار تومان به قیمت یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسیده است. قیمت یخچال و فریزر تقریبا از حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان آغاز می‌شود و به بیش از ۲۰ میلیون تومان هم می‌رسد. به عنوان مثل یخچال فریز ساید بای ساید در یکی از برندها از هفت میلیون تومان به هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان افزایش یافته است. همچنین اجاق گاز که در انواع مختلف بین ۵۰۰ تا حدود هفت میلیون تومان در بازار لوازم خانگی قیمت دارد، در بررسی‌ها افزایش حدود پنج درصدی قیمت را نشان می‌دهد. به عنوان نمونه اجاق گاز پنج شعله در یکی از برندها از دو میلیون و ۶۰ هزار تومان به دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است. همچنین چرخ گوشت که در انواع مختلف بین ۳۵۰ تا بیش از یک میلیون تومان قیمت دارد، مدل ۲۰۰۰ وات آن در یکی از برندها از ۶۰۰ هزار تومان به ۶۴۷ هزار تومان تغییر قیمت داده است. انواع آبمیوه‌گیری نیز که بین ۲۰۰ هزار تومان تا حدود دو میلیون تومان فروخته می‌شود، قیمت فعلی‌اش نشان‌دهنده افزایش ۳۰ تا ۱۵۰ هزار تومانی نسبت به ماه‌های اخیر است. همچنین جاروبرقی از حدود ۳۵۰ هزار تومان تا دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد. یک مدل جاروبرقی ۲۰۰۰ وات در یکی از برندها با ۱۵۰ هزار تومان افزایش قیمت مواجه شده است. زودپز و پلوپز نیز که از دیگر لوازم آشپزخانه هستند، رنج قیمتی از ۲۰۰ هزار تا یک میلیون تومان دارند که با افزایش حدود ۵۰ هزار تومانی قیمت روبه‌رو شده است. همچنین مایکروفر از ۶۰۰ هزار تومان تا دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در بازار فروخته می‌شود که با افزایش ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومانی قیمت در برندها و مدل‌های مختلف مواجه شده است. بخار پز نیز رنج قیمتی از ۹۵ هزار تومان تا ۲۰۰ هزار در بازار تومان دارد که حدود ۱۵ هزار تومان قیمت آن افزایش پیدا کرده است. توستر نیز از ۹۰ هزار تومان تا حدود ۵۰۰ هزار تومان در بازار مشاهده می‌شود که حدود ۴۰ هزار تومان افزایش قیمت دارد.

از تهدید تا توضیح

در واکنش به گرانی لوازم خانگی رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان گفت: در مورد خبر افزایش قیمت لوازم خانگی مرتبط با تکانه اخیری که در نرخ ارز اتفاق افتاد، هنوز گزارش متقنی ندارم و اخبار به صورت پراکنده به گوش می‌رسد اما دستور پیگیری آن داده شده است.نوابی در ادامه با اشاره به سابقه رفتار سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان با تولیدکنندگان و فروشندگان لوازم خانگی عنوان کرد: به پیشنهاد سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان انواع لوازم خانگی به دلیل عرضه و تنوع مناسبی که دارند، از گروه کالایی یک به گروه کالایی دو منتقل شده‌اند. رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان ادامه داد: در این میان ورود لوازم خانگی به گروه کالایی دو به معنای رهایی از نظارت و قیمت نیست، بلکه فقط قیمت تکلیفی برای اینها در کارگروه تنظیم بازار تعیین نمی‌شود اما فعالان لوازم خانگی باید ضوابط عمومی را در خصوص قیمت گذاری رعایت کنند. نوابی با تاکید بر این که هر افزایش قیمتی باید با تایید سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان باشد، اظهار کرد: اگر در گزارشات، به این نتیجه رسیدیم که تولیدکنندگان لوازم خانگی به بهانه تکانه اخیر که هیچ تاثیری در تولید آنها نداشته، قیمت‌های خود را افزایش دادند، قطعا پیشنهاد خواهیم داد تا دوباره لوازم خانگی به گروه کالایی یک باز گردند تا مشمول قیمت گذاری تکلیفی شوند. همزمان رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی اظهار کرد: نمی‌توان به علت گرانی محصولات چند تولیدکننده و توزیع کننده لوازم خانگی، کل این حوزه را به گروه کالایی یک (مشمول قیمت گذاری تکلیفی) منتقل کرد، زیرا تنوع در این حوزه بسیار بالاست و از وضعیت تولید مناسبی هم برخوردار است. محمد طحان پور عنوان کرد:برخی از افزایش قیمت‌ها ناشی از این بود که برخی عرضه‌کنندگان لوازم خانگی تخفیفات خود را حذف کردند که البته به نظر ما حذف این تخفیفات فعلا اثر مناسبی در بازار ندارد و این‌ موضوع را به آنها ابلاغ کرده‌ایم. همچنین برخی دیگر نیز افزایش قیمت را به خاطر افزایش نرخ دلار داشتند که مجموع این افزایش‌های صورت گرفته باعث بالا رفتن قیمت چهار تا هفت درصدی لوازم خانگی شد که علاوه بر تذکری که به اعضای اتحادیه داده شد، فهرست آنها را نیز در اختیار سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان قرار خواهیم داد.