کارخانه روغن نباتی جهان زنجان دوباره “تعطیل” شد
4 مرداد 1396
تورم ۲ رقمی پایدار شد/افزایش تورم تیرماه به ۱۰.۳ درصد
7 مرداد 1396

روایت “دردآور” از یک شهرک صنعتی “ویران”

خبرگزاری تسنیم پنجشنبه 5 مرداد 96 شناسه خبر 1475591 : رئیس اتاق بازرگانی تهران پس از بازدید از شهرک صنعتی عباس‌آباد نوشت: دردآور است که طی چهار سال گذشته شرکت شهرک‌های صنعتی تهران ۵ بار با تغییر مدیرعامل مواجه شده است، یعنی عمر هر مدیر کمتر از یک سال بوده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مسعود خوانساری، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در یادداشتی نوشت: «یک ده آباد بهتر از صد شهر خراب است.»، اگر با نگاه کارشناسی تنها چند ساعت بازدیدی از شهرک‌های صنعتی کشور داشته باشید، معنای این ضرب‌المثل را به‌خوبی درک خواهید کرد.

شهرک صنعتی عباس‌آباد، خوب جانمایی شده، همسایه مناطق حاشیه‌ای تهران که می‌تواند تأمین کننده نیروی کار آماده به خدمت برای صنایع آنجا باشد ولی مشکل اصلی مسیر شلوغ و پرترافیکی است که شهرک را از شمال شرقی به تهران وصل می‌کند. اگرچه شاید با سرمایه گذاری نه‌چندان زیادی امکان اتصال به مترو، راه‌آهن و اتصال یک اتوبان به بزرگراه شهید بابایی را بتوان فراهم آورد و این نقص را از بین برد.
در شهرک صنعتی عباس‌آباد زیربناهای مورد نیاز فراهم شده است. آتش‌نشانی، بهداری، انتظامات و… همگی در دسترس است و همه اینها مزیت‌های ارزشمندی به شمار می‌آیند. اگرچه مشکلاتی در خصوص برق، فاضلاب و آب وجود دارد که تأمین آنها در تعهد شهرک صنعتی بوده ولی متأسفانه تکمیل نشده است.
این مشکلات برای شهرکی با بیش از 22 هزار واحد صنعتی که یک‌هزار مورد آن فعال است، نه‌تنها عیب که یک درد است. البته بماند که تعداد زیادی از این واحدها هم با 30 تا 40 درصد ظرفیت کار می‌کنند.
بنگاه‌هایی که در شهرک مستقر شده‌اند دوگونه گرفتاری دارند. بخشی از مشکلات زیربنایی است که به آنها اشاره شد و شاخص‌ترین آن هم برق، آب، فاضلاب و راه دسترسی است. جالب اینجاست که هرکدام از واحدها در همان زمان استقرار اولیه، هزینه‌های مربوط به تأمین این موارد را پرداخته کرده‌اند و درحال حاضر باید بررسی شود که چرا بعد از گذشت ده‌ها سال برق مورد نیاز واحدها به‌اندازه کافی تأمین نشده است.

بازهم قابل توجه اینکه بخش خصوصی اعلام آمادگی کرده که می‌تواند با سرمایه گذاری، برق مورد نیاز واحدهای صنعتی را فراهم کند ولی با انجام کار به این روش مخالفت می‌شود. درحالی که کمبود برق در هرلحظه می‌تواند باعث ازکارافتادن تعداد زیادی از صنایع مستقر در شهرک شود. در مورد فاضلاب هم باید اقدامات سریع صورت پذیرد هم از باب سلامت شهرک و هم جلوگیری از خشک شدن فضای سبز داخل شهرک. بخش بعدی مشکلات بنگاه‌های مستقر در شهرک مربوط به نظام بانکی، نظام مالیاتی، تأمین اجتماعی، تأمین نقدینگی و تغییر مکرر تعرفه‌ها می‌شود، که گرفتاری عام صنایع سراسر کشور است.
وضعیت شهرک صنعتی عباس‌آباد بار دیگر تأیید می‌کند که در اقتصاد ایران دولت باید یک بار برای همیشه تصمیم بگیرد و دخالتش را در امور اقتصادی کم کند و اجازه دهد بخش خصوصی خودش بسازد، خودش اداره کند و خودش هم مدیریت کند، این همان الگویی است که در کشورهای توسعه‌یافته بارها و بارها آزموده شده است. در یک رقابت آزاد و سالم با حداکثر بهره‌وری، بازدهی بالا برای نظام اقتصادی حاصل خواهد شد.
دردآور است که طی چهار سال گذشته شرکت شهرک‌های صنعتی تهران 55 بار با تغییر مدیرعامل مواجه شده است، یعنی عمر هر مدیر کمتر از یک سال بوده است. وضعیت عباس‌آباد تنها یک نمونه است. شاید امروز بهتر باشد که به‌جای تأسیس شهرک‌های جدید به‌فکر همان یک «ده آباد» باشیم.