واردات بی‌رویه بازار تولید داخلی را فلج کرده است/ سیستم بانکی باید با سیاست‌های اقتصادی کشور هماهنگ شود
12 مهر 1395
اقتصاد کشور با بیماری جدی‌تر از تورم مواجه شد/ برون‌گرایی شرط رشد بالاست
13 مهر 1395

واریز به صندوق توسعه ملی نصف شد

آرمان دوشنبه 12 مهر 95 کد خبر ۱۶۵۳۶۲ : آرمان امروز – فریبا نهاوندی: هر چند مسئولان نفتی همچنان بر افزایش تولید نفت تاکید دارند و توافق اوپک به ایران اجازه این افزایش تولید را می‌دهد، اما افت قیمت نفت، درآمد‌های ایران در این زمینه را به شدت کاهش داده است، تا جایی که عنوان می‌شود واریز به صندوق توسعه ملی نصف شده است. براساس گزارش‌های سازمان بنادر و دریانوردی در شش ماه گذشته از کل بنادر ایران، ۷۱ میلیون و ۲۷۰ هزار و ۵۲۹ تن کالای نفتی و غیرنفتی تخلیه و بارگیری شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد صادرات کالا‌های نفتی ایران در این مدت ۱۱۱ درصد رشد داشته است. در همین حال مسئولان نفتی بر افزایش تولید در این زمینه تاکید دارند، چنان‌که روز گذشته مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران از افزایش ۱۵۰ هزار بشکه‌ای صادرات نفت ایران تا چند ماه آینده خبر داد و گفت: هم اکنون روزانه ۶۰۰ تا ۶۵۰ هزار بشکه نفت به کشورهای اروپایی صادر می‌کنیم.

رکود نفتی

در دهه‌هایی که از زمان اکتشاف نفت در کشور‌های مختلف می‌گذرد کشور‌های زیادی از این نعمت سرشار ثروتمند شده‌اند. کشور‌های زیادی هستند که اگر نفت را از آنها بگیریم شدیدا سقوط کرده و اگر اکنون در زمره کشور‌های ثروتمند هستند، بدون طلای سیاه، به خاک سیاه می‌نشینند. شاید موقعیت ایران در این زمینه از موقعیت بسیاری از کشور‌ها نظیر عربستان، قطر و… بهتر باشد و کشور ما بتواند بدون نفت هم کجدار و مریز ادامه دهد، اما بر هیچ کس پوشیده نیست که اقتصاد ایران وابستگی شدیدی به طلای سیاه دارد. نوسانات بازار نفت در سال‌های اخیر درآمد‌های نفتی کشور را به شدت کاهش داده است؛ مساله ای که به اذعان برخی کارشناسان همچنان ادامه خواهد داشت. به تازگی رئیس هیات‌عامل صندوق توسعه ملی، موجودی این صندوق را ۶۸ میلیارد دلار عنوان کرده و گفته است: با نصف شدن درآمد نفتی، حجم ارز واریزی به صندوق توسعه ملی هم نصف شده است. به گزارش مهر، احمد دوست‌حسینی با اعلام اینکه از زمان پذیرش مسئولیت من در صندوق توسعه ملی تاکنون حجم ذخایر ارزی آن هم تغییری نکرده، تصریح کرده است: به طور متوسط سالانه ۲۰ درصد از درآمدهای حاصل از فروش نفت خام به صندوق توسعه ملی واریز می‌شود. این مقام مسئول همچنین در جواب سوالی مبنی بر تاثیر سقوط آزاد قیمت فروش نفت خام بر روند ارز واریزی به صندوق توسعه ملی هم توضیح داد: با نصف شدن درآمدهای نفتی قطعا سهم ۲۰ درصدی واریز سهم ارزی به صندوق توسعه ملی هم نصف شده است.

رشد صادرات نفت

با وجود اینکه چشم انداز روشنی درباره افزایش بهای طلای سیاه وجود ندارد، اما ایران همچنان بر افزایش تولید خود تاکید می‌کند. آنچه بیش از همه ایران را مصمم به افزایش تولید کرده از دست رفتن جایگاه نفتی ایران به دلیل اعمال تحریم‌های شدید در دولت قبل بوده است. تحریم‌ها باعث شد ایران نتواند حتی نفت خود را بفروشد و این مساله در کنار افت قیمت نفت، درآمد ایران از طلای سیاه را تا یک چهارم قبل کاهش داد. ایران اما تولید خود را افزایش خواهد داد و بر اساس توافقات انجام شده کشور ما می‌تواند روزانه تا بیش از چهار میلیون بشکه نفت بفروشد. مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران از افزایش ۱۵۰ هزار بشکه‌ای صادرات نفت ایران تا چند ماه آینده خبر می‌دهد و می‌گوید: هم‌اکنون روزانه ۶۰۰ تا ۶۵۰ هزار بشکه نفت به کشورهای اروپایی صادر می‌کنیم. سیدمحسن قمصری در جواب سوالی مبنی بر مستثنا شدن ایران از اجرای طرح فریز نفتی و امکان افزایش صادرات نفت خام کشور عنوان می‌کند: در حال حاضر ایران به طور متوسط روزانه دو میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام به بازار جهانی صادر می‌کند. مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران اظهار می‌کند: در شرایط فعلی متوسط مصرف نفت خام در بازار داخلی و پالایشگاه‌ها روزانه حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه تا یک میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز است، بر این اساس هرگونه افزایش تولید نفت به منظور صادرات روانه بازارهای جهانی خواهد شد. قمصری در جواب این سوال که ایران به دنبال دستیابی به ۱۳ درصد از سهم تولید نفت اوپک است، و آیا امکان افزایش ۵۰۰ هزار بشکه ای تولید نفت ایران پس از اجرای طرح فریز نفتی وجود دارد، می‌گوید: اولین هدف برای افزایش صادرات نفت خام ایران دستیابی به صادرات روزانه دو میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه در روز است. این عضو هیات مدیره شرکت ملی نفت با تاکید بر اینکه تا چند ماه آینده ظرفیت صادرات نفت ایران حدود ۱۵۰ هزار بشکه در روز افزایش می‌یابد، تاکید می‌کند: این افزایش صادرات نفت با توجه به روند عرضه و تقاضا در بازار قابل دسترس بوده و امکان پذیر است. قمصری همچنین با تاکید بر اینکه افزایش صادرات نفت خام ایران به دو میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز کار مشکلی بوده و کار چندان آسانی به نظر نمی‌رسد، بیان می‌کند: با این وجود ایران سعی می‌کند در گام اول حجم صادرات نفت خود را تا چند ماه آینده به ۲ میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد تا صادرات نفت ایران به دوران پیش از اعمال تحریم‌ها برسد. مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران با یادآوری اینکه هم اکنون بخشی از افزایش صادرات نفت کشور روانه بازارهای آسیایی و مابقی به اروپا صادر می‌شود خاطرنشان می‌کند: در حال حاضر به طور متوسط روزانه ۶۰۰ تا ۶۵۰ هزار بشکه نفت خام ایران به کشورهای اروپایی صادر می‌شود. این در حالی است که بیش از یک میلیون تن کالای نفتی در بنادر ایران طی شهریور ماه تخلیه شده و همین‌طور دو میلیون و ۲۰۶ هزار و ۶۰۸ تن سهم بارگیری این نوع کالا بوده است.