خبرگزاری تسنیم یکشنبه 24 تیر 97 : به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، طرح ریجستری گوشیهای تلفن همراه برای مقابله قاچاق گسترده موبایل در کشور از چند ماه قبل آغاز شده و نگاهی به آمارهای گمرک نشان میدهد، واردات قانونی گوشی رشد چشم گیری داشته و به دنبال آن درآمدهای گمرکی هم افزایش یافته است. گفتنی است، در آمارهای ماهیانه گمرک تفکیک واردات گوشی به صورت تجاری و مسافری وجود ندارد. ظاهرا عدم اعلام آمار مسافری گوشی های مسافری از سوی گمرک به این موضوع بر میگردد که پس از ثبت این گوشیها در سامانه مسافری مرحله اصلی راستی آزمایی اطلاعات و رجیستری که این بخش در اختیار گمرک نیست و فرایند مذکور توسط سامانه همتا که در وزارت ارتباطات مسقر است انجام میگیرد.
بر این اساس اگر واردکننده برای ریجستری شدن محموله گوشی تلفن همراه بدنبال ترخیص قانونی از گمرکات باشد باید 5 درصد حقوق ورودی، 4 %مالیات علی الحساب و 9درصد ارزش کالا به عنوان مالیات ارزش افزوده در کنار 1.5 درصد عوارض هلال احمر و در مجموع رقمی معادل 19.5 % ارزش هر گوشی تلفن همراه عوارض پرداخت کند. مامور وصول این عوارض نیز گمرک ایران میباشد و بعد از پرداخت این عوارض امکان ریجستری تلفن همراه در سامانه همتا وزارت ارتباطات ایجاد میشود.
حالا اگر یک مسافر یک گوشی تلفن همراه همراه خود داشته باشد علاوه بر معافیت 80 دلاری به ازای هر پاسپورت باید عوارضی نزدیک به 15 درصد ارزش گوشی تلفن همراه به گمرک اجرایی پرداخت کند. در این حالت مالیات علی الحساب از مسافر اخذ نشده و در نهایت مسافران رقم کمتری نسبت به واردات گوشی به صورت تجاری پرداخت میکنند.
این در حالی است که اخیرا اخباری از واردات تجاری(بیش از یک گوشی) تلفن همراه به وسیله مسافران شنیده میشود. این شیوه پیش از این در بخش کالای مسافری اجرا می شد و اشخاص با جمع کردن پاسپورت مسافران ورودی برای استفاده از معافیتهای مسافری اصطلاحا اقدام به چتربازی می کردند. سناریوهای مختلفی برای این تخلف مطرح شده که انتظار میرود مراجع نظارتی در خصوص آن پاسخگو باشند.
جای واردات رسمی و مسافری عوض شد؟
محبی رئیس اتحادیه دستگاه های مخابراتی در این خصوص گفته، هم اکنون به دلایلی که مشخص نیست، سیستم گمرک باز است و هر مسافر با یک گذرنامه می تواند تا پنج هزار گوشی را به صورت مسافری وارد کشور کند. به همین دلیل بازرگانان با پرداخت عوارض گوشی مسافری، به واردات گوشی اقدام می کنند و دست از واردات رسمی تجاری کشیده اند. هرچند ثبت 5 هزار گوشی کمی غیر واقعی به نظر میرسد اما روایتهای تازه از واردکنندگان موبایل وقوع این تخلف در سطوح محدودتر را تایید میکند.
روایت اول: وزارت ارتباطات مسئول است
یک مقام مطلع در گمرک در این باره به خبرنگار تسنیم میگوید، هر مسافر میتواند بیش از یک گوشی تلفن را بر اساس تعداد و اطلاعات تفکیکی هر پاسپورت در سامانه مسافری گمرک اظهار کند و درصورت پرداخت حقوق و عوارض مشکلی برای ترخیص کالای خود ندارد. اما مرحله بعدی بحث ریجستری است که در سامانه همتا انجام میشود، در این سامانه باید به ازای هر پاسپورت مسافر و اطلاعات مسافران وروری تنها یک گوشی ریجستری شود. در حال حاضر راستی آزمایی اطلاعات مسافرانی که گوشی تلفن همراه خود را در سامانه گمرک ثبت میکنند بر عهده سامانه همتاست، در واقع اگر اطلاعات مربوط به پاسپورت و مسافران در سامانه گمرک موجود بود امکان رهگیری و تطابق گیری برای جلوگیری از تخلف وجود داشت اما در حال حاضر این روند در وزارت ارتباطات انجام میشود و همان وزارت خانه بایستی در خصوص وقوع تلف پاسخ گو باشد.
دفاتر مخفی ثبت گوشی در یکی از فروشگاههای عمده موبایل
اما یکی از واردکنندگان گوشی تلفن همراه جزییات بیشتری از این تخلف را مطرح میکند. این واردکننده از فعال شدن برخی اشخاص در یکی از ساختمانهای اصلی فروش گوشی تلفن در مرکز شهر خبر میدهد که به تعداد بالا ریجستری گوشیهای وارد شده از طریق مسافری را انجام میدهند.
این واردکننده موضوعی که چندی قبل از سوی یکی از فعالان صنف موبایل فروشان در خصوص واردات 50 موبایل توسط هر مسافر مطرح شده بود را تایید میکند. در این حالت اگر این گوشیها در گمرک اظهار شده باشند به ازای هر تلفن همراه، با توجه به معافیتهای مسافری عوارض پرداخت شده نزدیک به 5درصد کمتر است.
قاچاق گوشی از طریق ته لنجی همچنان پابرجاست؟
از طرفی اطلاعات واصله به خبرنگار تسنیم نشان میدهد، همچنان واردات گوشی از طریق ته لنجی از امارات متحده رونق داشته و ظاهرا ریجستری آنها از طریق رویه مسافری انجام شده که این موضوع میتواند به نوعی دور زدن قانون نیز تعبیر شود.
به گزارش تسنیم، هنوز مشخص نشده در سیستم همتا یک گپ نرم افزاری برای ثبت گوشیهای متعدد به ازای یک مسافری وجود دارد یا به وسیله پاسپورتهای اشخاص دیگر درخواست ریجستری تک گوشیها در سامانه مذکور ثبت میشود. اگر روایت دوم صحیح باشد عملا تخلف قانونی رخ نداده اما میتوان گفت که راهی برای دور زدن پرداخت حقوق و عوارض قانونی ایجاد شده است. اما در حالت اول با توجه به مسئولیت محدود دستگاههای اجرایی در ثبت اطلاعات تا مرحله اخذ عوارض به نظر می رسد باید متولیان سامانه همتا در خصوص چگونگی راستی آزمایی اطلاعات مسافران و رجیستری این گوشیها بیشتر شفاف سازی کنند.