خبرگزاری تسنیم یکشنبه 24 آذر 98 : قلی الله قلیزاده، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، درباره مقابله با فرارهای مالیاتی گفت: درآمد اصلی دولتها در ایران از دو محل فروش نفت و میعانات گازی و همچنین مالیات است. ولی به دلیل ضعف دولت تا امروز از عده ای مالیات اخذ نشده که باید براساس قانون به سراغ این افراد رفت. زیرا در حالی که کارمندی با حقوق دو میلیون تومانی در ماه، مالیات می پردازد، عدم وصول مالیات از اشخاصی که درآمدهای کلان دارند ناعدالتی و تبعیض محسوب می شود.
وی تصریح کرد: داشتن درآمد زیاد بد نیست و ای کاش تجار و فعالین اقتصادی ما درآمدهای به مراتب بیشتری داشتند تا می توانستند مالیات بیشتری هم بپردازند. در این صورت عموم مردم از آن بهره مند می شدند. بنابراین در شرایط کنونی دولت باید به سراغ همه صنوف برود، ولی نه با روش سنتی ای که داریم.
وی ادامه داد: تا زمانی که سامانه هوشمند الکترونیکی و جامعی برای همه فعالیتها از جمله اخذ مالیات نداشته باشیم، با مشکلات اینچینی دست به گریبان خواهیم بود. زیرا مودی و ممیز مالیاتی مستقیم در ارتباط با هم هستند و متاسفانه هر کسی هم قیمتی دارد. بنابراین این افراد می توانند به راحتی با هم کنار بیایند و معامله کنند.
نماینده مردم کلیبر در مجلس خاطر نشان کرد: اما وقتی سیستم اخذ مالیات الکترونیکی شود، اپراتور اجازه دخل و تصرف و کم و زیاد کردن مالیاتها را نمی دهد و در نتیجه هر شخصی مطابق درآمدی که دارد مالیات می پردازد. من رقم دقیقی از میزان فرارهای مالیاتی ندارم اما سوال اینجاست وقتی بر وجود چنین پدیده ای صحه میگذاریم چرا نسخه منطقی، قابل قبول، علمی و الکترونیکی برایش نمی پیچیم؟ در این خصوص یک ساعت زودتر اقدام کنیم به نفع مردم و مملکت است.
قلیزاده با بیان اینکه حسابهای نیابتی و کارتهای بازرگانی اجارهای فرار مالیاتی را تسهیل میکنند، گفت: در حال حاضر سودجویان با استفاده از حسابهای بانکی دیگران و اجاره کارتهای بازرگانی افراد غیر مطلع اقدام به فرار مالیاتی میکنند. در صورت الکترونیکی شدن سازوکارهای مالیاتی دیگر این ابزارها محلی از اعراب نخواهند داشت. زیرا همه چیز شفاف می شود. در این صورت کسی کارت یا حساب بانکی خود را اجاره نمی دهد زیرا میداند مسئول این کار خودش است و باید مالیاتش را بپردازد.
وی در مورد پاسخ به این سوال که چرا بانک مرکزی چنین سامانه ای را راه اندازی نمی کند گفت: مشکل ما در این چهل سال فقط آمریکا نیست. آمریکا درصدی از گرفتاریهای ما را باعث شده است. اصل مشکل خودمان هستیم. درگیری های داخلی، باندبازی ها، سیاسی کاری ها و ضعف مدیریت علت اصلی است. علیرغم اینکه ما مدیران توانمندی در کشور داریم این ضعف وجود دارد. ما جوانانی داریم که می توانند موشک دور برد بسازد تا جایی که امروز آمریکا و ایادی اش جرات نزدیک شدن به ما را نداشته باشند، اما کسی نیست که این پتانسیل را سامان دهد و در سایر بخشها هم استفاده کند.
عضو کمیسیون عمران ادامه داد: کشوری که در انرژی هسته ای و سیستم نظامی و دفاعی حرف برای گفتن دارد، چرا نمی تواند در خودروسازی موفق باشد؟ چرا در اداره کارخانه ها و تولید فرآورده های نفتی مشکل دارد؟ یکی از بدبختی های ما این است که نه تنها نفت را خام می فروشیم بلکه سایر کانیها را هم خام فروشی می کنیم. با عنایت به تاکیدات رهبری به نظر من خام فروشی گناه دارد و حرام است. اما تا زمانی که نتوانیم بحث مدیریت را تقویت کنیم و مدیران پایین دستی را از امروز برای آینده تربیت نکنیم، این مشکل را خواهیم داشت که البته معمولا برای این موضوعات برنامه نداریم.