خبرگزاری تسنیم جمعه 10 اسفند 97 : به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران پویا؛ بسیاری از مردم به دنبال علت چالش این روزهای اقتصاد کشور هستند اما متأسفانه در این شرایط برخی مسئولان به جای توجه به دیدگاه کارشناسان و تلاش برای رفع آن به دنبال دادن آدرسهای غلط هستند و در پی وانمود کردن این نظرند؛ مشکلاتی که در سال جاری گریبانگیر اقتصاد کشور شده است، نتیجه تحریمهای آمریکا بوده و سوء مدیریت مسئولان نقش حداقلی دارد، این در حالی است که بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور و مردم، هیچ ربطی به تحریم ندارد یا کمترین اثر را از تحریم میبیند در این رابطه با دکتر علی جوادی؛ استاد دانشگاه جامع امام حسین (علیه السلام) و دبیرکل اسبق اتحادیه جامعۀ اسلامی دانشجویان سراسر کشورگفت و گو کردیم؛
وی در پاسخ به این سؤال که چرا وضعیت اقتصادی امروز کشور پاسخگوی نیازهای معیشتی مردم نیست و مردم با برخی مشکلات در معیشت خود مواجه اند گفت: عواملی که وضعیت فعلی اقتصادی کشور را به وجود آورده متعدد است اما اینکه هر کدام از این عاملها چقدر می تواند اثرگذار باشد و کدام عامل نقش مهمتری دارد نیاز به بررسی و پژوهش بیشتر و دقیقتر دارد.
این استاد دانشگاه جامع امام حسین (ع) با ابراز اینکه اگر چه عوامل تهدید کننده اقتصاد کشور متعدد است اما مشکلات اقصادی کشور دو ریشه اصلی دارد گفت: یکی از مهمترین ریشه های آن فرهنگی است چرا که هنوز در حوزه فرهنگ اقتصادی یک عزم ملی، حرکت جمعی برای تحقق بخشیدن به اقتصاد مقاومتی شکل نگرفته است.
علی جوادی مشکل بعدی را وجود ساختارهای ناکارآمد دولت شبه مدرن دانست و افزود: از دوره پهلوی اول این ساختار ناکارآمد به نطام اداری کشور رسوخ کرده و هر چه زمان گذشته این ساختارها فربه تر شده است و در نتیجه نظام اداری کشور از کارآمدی و چالاکی کافی برخوردار نبوده است.
وی افزود: در کنار این دو عامل اصلی و ریشه ای دو عامل دیگر نیز وجود دارد که کارشناسان مطرح می کنند و آن تحریم و سوء تدبیر است.
دبیرکل اسبق اتحادیه جامعۀ اسلامی دانشجویان در مورد اینکه نقش کدام یک از این دو عامل یعنی تحریم و سوء تدبیر بیشتر است گفت: بر اساس شواهد و قرائن و گزارشهایی که می رسد عامل داخلی بر عوامل بیرونی چیرگی دارد.
* مهمترین نقطه ضعف امروز اقتصاد کشور ؛ وجود مدیران بی انگیزه
* علت توزیع ناعادلانه یارانه و درآمد نیز تحریم است؟
علی جوادی با ابراز تأسف از اینکه در اداره اقتصادی کشور شاهد مدیران بی انگیزه و بی تحرک هستیم گفت: تا وقتی مدیر انگیزه و نشاط کاری نداشته باشد نمی تواند برای اداره کشور عنصری مناسب باشد. مهترین نقطه ضعفی که امروزه اقتصاد کشور از آن رنج می برد بی انگیزگی مسئولان اقتصادی کشور است، به عنوان اکنون در همین مسأله توزیع یارانه و سبد کالا اینکه افرادی با درآمد بالا از آن بهره مند شوند و در عوض کارگران نییازمند که درآمد آنها پائین تر از 3 میلیون نیز هست علی رغم اعتراض از آن بی بهره باشند و همچنین توزیع ناعادلانه درآمدها علت آن هرچه باشد تحریمهای ظالمانه نیست.
* اوضاع بی سابقه برای اقتصاد کشور با وجود تحریمهای پیوسته از ابتدای انقلاب
این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که بر اساس چه اماره هایی می توان پذیرفت که نقش سوء مدیریت از تحریمها بیشتر است گفت: تحریمها برای نظام اسلامی تازگی ندارد و از زمانی که انقلاب اسلامی شکل گرفته همواره تحریمها به بهانه های مختلف وجود داشته است اما اوضاع فعلی اقتصاد در کشور بی سابقه است و حتی در زمان جنگ تحمیلی نیز شرایطه به اینگونه نبوده است.
* افزایش آمار فقر مطلق برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی
وی با ابراز اینکه طبق آمارهای بانک جهانی قشر فقیر مطلق قبل از انقلاب 46 درصد بوده و با انقلاب اسلامی و گسترش عدالت اجتماعی فقر مطلق به صفر نزدیک شد گفت: این در حالی بود که پس از انقلاب اسلامی فشارهای خارجی لحظه ای کم نشد از جنگ تحمیلی گرفته تا شدیدترین تحریمها اما با این وجود همواره پس از انقلاب اسلامی فقر مطلق رو به کاستی بود اما متأسفانه به دنبال وضعیت اقتصاد این دوره برای اولین بار پس از انقلاب اسلامی شاهد رشد فقر مطلق در ایران هستیم به گونه ای در لایحه بودجه امسال دولت برای نخستین بار مجبور شد ردیفی را برای ریشه کن کردن فقر مطلق قرار دهد.
علی جوادی با ابراز اینکه برای رد کردن یک فرضیه یک مثال نقض کافی است گفت: در مورد اثر گذاری فشارها و عوامل بیرونی بر اقتصاد کشور، ریشه کن کردن فقر مطلق در این شرایط یک مثال نقض است که برای رشد اقتصادی و بهبود وضعیت معیشت مردم نیاز به مدیران کارآمد است و نه مدیرانی که به جای کار کردن به فکر حصول گشایش از بیرون باشند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری در سال 92 دو مأموریت اصلی را به دولت اعلام کردند گفت: بر اساس این ابلاغ اولویتهای دولت اینگونه ترسیم می شود که اولین مأموریت دولت باید توجه به اقتصاد مقاومتی باشد و مأموریت مهم دیگر دولت سرمایه گذاری در علوم و دانشهای جدید و تجاری سازی و ثروت آفرینی از آنهاست.
وی با اشاره ابه اینکه متأسفانه به این دو مأموریت مهم در دو دولت اخیر بی توجهی شد گفت: بیش از اینکه همت دولت تولید ثروت بر اساس استفاده و گسترش ظرفیتهای داخلی و فنآوری باشد متوجه سیاست خارجی بود.
علی جوادی افزود: دولت به جای اینکه به فکر استحکام بخشی به ساختارهای اقتصادی درون نظام با تکیه بر ظرفیتها و استعدادهای داخلی باشد نیرو و توان خود را متوقف به یک پروژه موسوم به برجام گذاشت و آن به گونه ای که مطلوب دولت باشد نتیجه نداد.
دبیرکل اسبق اتحادیه جامعۀ اسلامی دانشجویان با تصریح بر اینکه نقش سیاست خارجی در اقتصاد قابل توجه است و هیچ کس منکر آن نیست گفت: اما ابتدا باید به لحاظ اقتصادی برنامه داشته باشیم و بر اساس آن از ابزار سیاست خارجی برای مواردی چون انتخاب بازار هدف استفاده کنیم.
وی افزود: به عنوان مثال اگر دولت به روی بازارهای هدف در تعامل با کشورهای همسایه تمرکز کرده بود به طور یقینی ظرفیتهای زیادی وجود داشت که بتوانیم بر اساس آن در تعامل بیشتر با این همسایگان وضعیت اقتصادی کشور و وضعیت معیشت مردم را بیشتر سروسامان دهیم.
علی جوادی با اشاره به ظرفیتهای دیگر دیپلماسی اقتصادی که مغفول واقع شد گفت: از فرصتی که در نتیجه تحریمها به وجود آمد باید استفاده می کردیم و باشگاه کشورهایی که تحت تحریمهای ظالمانه آمریکا قرار گرفتند تشکیل می دادیم و با تعاملهای دو جانبه و چند جانبه پیمانهای تجاری شکل می دادیم و به مرور دلار ر ا تعامل با آنها حذف می کردیم اکنون می توانستیم ثمره اش را ببینیم اما اگر همین امروزبه سراغ این اقدامات برویم حداقل دو سال زمان لازم است تا اقتصاد کشورمان از میوه آن بهره مند شود.
بیشتر بخوانید
فیلم|”تقصیر تحریم است؟”/مشکل اقتصاد بیتحرکی و بیانگیزگی مدیران است یا نبود امکانات!
“تقصیر تحریم است؟”|به هم ریختگی بازار 1 میلیون تنی گوشت کشور با کاهش 45 هزار تنی کشتار+جداول